Ονομασία


























           Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το που οφείλει το όνομα του το Αργαστήρι. Ορισμένοι αναφέρουν ότι το χωριό πήρε το όνομα του από τους πολλούς αργαλειούς (αργαστήρι σημαίνει αργαλειός στη κρητική διάλεκτο) που υπήρχαν στο χωριό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι είχε ανεπτυγμένη σηροτροφία έως το 1940, και ως εκ τούτου εργαστήρια κατεργα­σίας του μεταξοσκώληκα. Ο καθηγη­τής Ν. Β. Τωμαδάκης αναφέρει: «Αρ­γαστήρι: μαγαζί έχον αργαλειόν», ενώ μια άλλη, επώνυμη άποψη, είναι η παρακάτω: Ο Γάλλος σπη­λαιολόγος Paul Faure, στο Β΄ Διεθνές Κρητολογικό συνέδριο το 1968, ανα­φέρει ότι ο Όλιβερ Ντέιβις ανακάλυψε κοίλες επιμήκεις γαλαρίες ορυχείων στην πλευρά ενός λόφου, δυτικά του χωριού Καμπανός απομει­νάρια της αρχαίας Ελύρου. Ο χαλαζίας που απα­ντάται σε αυτά τα ορυχεία εί­ναι ανα­μεμειγμένος με μαλαχίτη εμπε­ριέχοντα 0,6% χαλκό. Ο συνοικισμός - χωριουδάκι Αργαστήρι οφείλει το όνομα του στις εργασίας που γίνονταν στα ορυ­χεία της περιοχής.

4 σχόλια:

GIWRGOS είπε...

υπαρχουν φωτογραφιες και απο τη σκαφη μεσα στις πολλες;π.χ τα πλυσταρια αν δεν κανω λαθος. μηπως μπορεις να βρεις και τους εκαστοτε προεδρους της περιοχης;

Μάνος Αναστασάκης είπε...

Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία της Σκάφης στο blog. Τα πλυσταριά είναι στη "Βρύση" του Αργαστηρίου, μεταξύ Μελιανών και Ψαριανών. Σχετικά με τους Προέδρους, θα το ψάξω και αν τους βρω, θα τους ανεβάσω.

Unknown είπε...

Συγχωριανέ, πολλά συγχαρητήρια για την έρευνα για το χωριό μας.

Μαλανδράκης Σπ. Ευτύχης

Μάνος Αναστασάκης είπε...

Φίλε Ευτύχη, ευχαριστώ πολύ.